COAA home away from home
14 Oct '20

AMIF-FLO zet flexibele huisvesting van COA op de kaart

Soms kan de oplossing voor de vraag naar flexwoningen uit een onverwachte hoek komen. Dat was woensdag 14 oktober de boodschap van het COA op het (digitale) congres Flexwonen.

Huisvesting van asielzoekers begin van oplossing voor flexwonen opgave gemeenten
De sessie inspiratie en kansen stond in het teken van de nieuwe strategie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om te werken aan flexibele en multifunctionele opvang locaties. Joeri Kapteijns (bestuurslid van het COA) legt uit:“In plaats van locaties te sluiten als er minder asielzoekers zijn, blijven we open en zoeken samen met gemeenten naar een goede invulling van beschikbare plekken”.

Flexibele opvang
Huub Wilbrink (strategisch adviseur capaciteit) en Bjorge Scheper (projectleider flexibele opvang) lichten toe dat er de locaties ook gelijktijdig gebruikt kunnen worden door zowel asielzoekers en andere spoedzoekers. Op deze manier wil het COA een maatschappelijke meerwaarde leveren. Door een bijdrage aan te leveren aan de totale vraag aan flexwoningen – tot 2025 wil men 2.500 flexibele opvangplekken realiseren – maar ook door van meerwaarde te zijn voor buurt en omgeving. Door voorzieningen te delen, energie te leveren of op andere manieren.

Innovatieve huisvestingsoplossingen
Flexibele opvang vraagt ook iets van de huisvestingoplossingen. COA heeft het afgelopen jaar als onderdeel van het project A Home away from Home verschillende pilots gedaan, die in de sessie met video’s worden geïllustreerd. Op het AZC in Grave worden flexibele en verplaatsbare woningen van Barli gerealiseerd. Daarnaast heeft COA onderzocht of het vele leegstaande vastgoed is om te zetten naar flexibele woningen. Pim Koot, commercieel directeur van Socius reageerde in de uitzending enthousiast op de concepten en ziet veel kansen voor de huisvesting van spoedzoekers.

Oproep om samen te werken
Joeri Kapteijns en Huub Wilbrink benadrukken dat COA deze aanpak van flexibele opvangplekken niet alleen kan realiseren. Ze roepen gemeenten en corporaties op om met het COA samen te werken aan deze grote maatschappelijke opgave van flexwonen – voor asielzoekers en andere spoedzoekers.

Reageren kan via info@coa.nl o.v.v. flexibele woonoplossingen
Lees meer informatie over flexibele opvang


Flexwonen congres
Flexwonen congres
XErgKMhIzRA
Flexwonen congres 2020 uitzending